Espanya ocupa el lloc 84 en exportacions i el 67 en importacions, pel que fa al PIB a nivell mundial

Espanya ocupa el lloc 84 en exportacions i el 67 en importacions, pel que fa al PIB a nivell mundial

D’entre un total de 191 països, Espanya ocupa el lloc 27 d’economies exportadores i el 67 pel que fa a el rànquing d’importacions.

Amb una pujada del 1,54% respecte a l’any 2018, al llarg del 2019 les vendes a tercers països van suposar prop del 25% del PIB espanyol, sent França, Alemanya i Itàlia els principals països de destinació.

Hi trobem una gran varietat en quant als articles exportats:

  • Vehicles: superat només per Alemanya, Espanya suposa un dels majors productors automobilístics a nivell global no només pel que fa als vehicles en si, sinó també a peces, accessoris i components diversos.
  • Semimanufactures: suposant gairebé un quart de el total d’exportacions a nivell espanyol, aquest sector va principalment a la ubicació destí de França, Alemanya i Espanya, amb productes químics, així com amb petroli refinat.
  • Medicaments: partint del 2018 com a base, en què Espanya va vendre 9 mil milions de dòlars en aquesta tipologia de productes, ens situem com un dels països amb major exportació de el sector a nivell mundial.
  • Aliments i begudes: fruites, hortalisses i llegums són els productes estrella que s’exporten d’aquest sector a països com França, Alemanya i Itàlia.

En quant a les importacions, tot i haver crescut prop del 0,5% durant 2019, la balança comercial espanyola segueix desequilibrada ja que les exportacions continuen sent menors respecte a les importacions.

Els principals sectors que tenen Espanya com a destí són els següents:

  • Productes energètics: la importació de petroli, així com de el gas natural o combustible líquid, segueix “in crescendo”, arribant de països com Nigèria, l’Aràbia Saudita i Mèxic.
  • Béns d’equip/maquinària: aquest sector suposa un major dèficit financer per al país, superat només pel dels productes energètics. Es importa principalment de la Xina, Turquia, Itàlia… en quant a béns d’equip; i a Alemanya, la Xina i França pel que fa a maquinària.
  • Matèries primeres: Espanya es situa al número 14 en quant a importadors d’acer a nivell mundial. Això és a causa de la necessitat de l’acer per a la fabricació tant d’automòbils, com d’armes del territori ibèric.

Així doncs, fent recàlcul de productes i sectors, veiem que la majoria d’exportacions es dirigeixen a França, Alemanya, Itàlia, Portugal i el Regne Unit, amb cotxes, petroli refinat, medicaments, recanvis i camions de repartiment; En comparació amb les importacions dirigides a Alemanya, França, Xina, Itàlia i els Estats Units, que es componen de petroli (cru i refinat), recanvis i gas de petroli.


Com dèiem, la balança comercial segueix sent negativa, ja que tot i l’increment de vendes, aquestes segueixen sent menors respecte a les compres.